Med nedsatt funksjonsevne kan du ha rett på et aktivitetshjelpemiddel. Her får du noen
gode tips om hvordan du går fram.
Hva er et aktivitetshjelpemiddel?
Et aktivitetshjelpemiddel er et hjelpemiddel som er spesielt utviklet for deg med nedsatt
funksjonsevne, for at du skal kunne delta aktivt i lek, fritidsaktiviteter og sportsaktiviteter.
Dette omfatter alt fra aktiviteter på skolen, ridning og turer i skogen på fritiden, til organiserte idretter som basketball, håndball eller innebandy.
Hvem kan søke om aktivitetshjelpemidler?
For å søke om aktivitetshjelpemiddel, må du ha varig nedsatt funksjonsevne i over 2 år. NAV Hjelpemiddelsentral vurderer søknadene, så det er viktig å forklare behovet ditt og hvorfor det valgte hjelpemiddelet passer for deg. Du kan også få støtte til spesialtilpasning av eget utstyr, så lenge det ikke brukes i konkurranse.
Se lenger ned på siden for flere tips til hva du bør tenke på når du fyller ut søknaden.
AKT26-ordningen, forskrifter for deg som er over 26 år
Når du søker om aktivitetshjelpemiddel, gjelder ulike regler for personer under og over 26 år. Er du under 26 år, omfattes du ikke av AKT26-ordningen og slipper egenandel.
Er du over 26 år, må du betale en egenandel på 10% av kjøpesummen, men aldri mer enn 7000 kroner per hjelpemiddel. AKT26-potten fylles på ved nyttår hvert år.
OBS: Send inn søknaden rett etter nyttår; 1. eller 2. januar. Søknader som blir sendt før nyttår vil bli avslått, fordi potten i søknadsåret er tom.
Det er derfor viktig at du har prøvd hjelpemiddelet du skal, før nyttår, så du har søknad og pristilbud klart til innsending.
Prøv aktivitetshjelpemiddelet før du søker
Før du søker om tildeling av et spesifikt aktivitetshjelpemiddel, er det viktig at du prøver det ordentlig slik at du er sikker på at det fyller behovet ditt.
Dette kan vi i Inpo Active være behjelpelige med.
Sammen med de lokale Hjelpemiddelsentralene har vi ulike arenaer hvor man kan få testet ut hjelpemidler. Dette kan være hjelpemiddelmesser, utprøvinger på Hjelpemiddelsentralen eller utprøvinger i nærmiljøet. Ta kontakt med oss så skal vi veilede om hvordan dette fungerer i din kommune.
Tips til utfylling av søknaden
Tips 1: Sjekk praksisen hos din lokale hjelpemiddelsentral: Kontakt din nærmeste NAV
Hjelpemiddelsentral i god tid, slik at du er sikker på at prosessen foregår i tråd med deres
forventninger.
Tips 2: Redegjør for behovet: Når du skal utarbeide søknaden er det viktig at du gjør rede
for hvorfor det aktuelle aktivitetshjelpemiddelet passer for deg. Du kan få hjelp til dette av din lokale hjelpemiddelkontakt. Dette er ofte ergo- eller fysioterapeut i kommunen. Her bør du forklare så godt du kan hvorfor du har behov for, og ønske om, akkurat dette hjelpemiddelet, og hvorfor det vil være viktig for deg å få det. I søknaden kan det være smart å henvise til utprøvingen, og si noe om erfaringene du fikk gjennom den.
Tips 3: Søk tidlig på året: Merk deg at tildelingsordningen for aktivitetshjelpemidler er rammestyrt. Hvert år får NAV tildelt en pott med penger øremerket aktivitetshjelpemidler, som følger kalenderåret. Hjelpemidlene kan naturlig nok bare deles ut så lenge det er penger igjen i potten.
For å unngå at midlene er brukt opp når søknaden din skal vurderes, bør du derfor søke om tildeling så tidlig som mulig etter årsskiftet. I 2024 var tildelingsmidlene brukt opp allerede i februar.
Brukerpass for erfarne brukere
For erfarne brukere av aktivitetshjelpemidler, med god innsikt i egne behov, er det mulig å få tildelt et brukerpass. Dette gir deg økt innflytelse og ansvar, som blant annet innebærer større frihet med tanke på valg av samarbeidspartnere for utprøving av hjelpemidler, bytte av hjelpemiddel samt reparasjoner og servicer.
For å kunne tildeles et brukerpass, må du ha fylt 18 år, oppfylle inngangskriteriene i
Folketrygdloven og ha etablert en relasjon til en av NAVs hjelpemiddelsentraler.
Her finner du NAV i de ulike fylkene
Din lokale hjelpemiddelsentral blir viktig for deg i prosessen, uansett om du er under eller
over 26 år. Her finner du kontaktinformasjon til de ulike hjelpemiddelsentralene hos NAV.
Du finner også mye nyttig informasjon på NAV sin hjelpeside for hvordan du går frem i søknadsprosessen for tildeling av aktivitetshjelpemidler.